Wokken is lekker makkelijk en – met veel groente – super gezond. Beetje biologische quinoa erbij en genieten maar van een lekker quinoa recept. Voor extra smaak gebruiken veel mensen een kant en klare woksaus. Zonde! Dat maakt die maaltijd een stuk minder gezond.
De ingrediënten van een willekeurige woksaus uit de supermarkt:
Glucosestroop, suiker, water, tomatenpuree, azijn, aroma (met melk), zout, smaakversterker (E621, E627, E631), gemodificeerd zetmeel, knoflook, dextrose, maltodextrine, zetmeel, plantaardig vet, kleurstof E160c, conserveermiddel E202, verdikkingsmiddel E415, citroensap, gemberextract.
Dit ziet er toch een stuk minder natuurlijk uit dan al die lekkere groentes in je wokpan.
Ons advies: lees je op een etiket termen zoals smaakversterker, gemodificeerd, conserveermiddel en verdikkingsmiddel. Niet doen! Deze kunstmatige toevoegingen hoor je van nature niet binnen te krijgen. Sta je zo je best te doen met al die groentes, wordt het verpest door de woksaus.
In tegenstelling tot wat de fabrikant beweert is dit toch niet wat in Azië bedoeld wordt met een authentiek woksaus.
Zelf woksaus maken: het recept
Het beste kun je zelf woksaus maken, zonder suiker en smaakversterkers (Net zoals bij het zelf dipsaus maken)! Hier ons basis recept:
- 1 tot 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- tamari
- een half uitgeperste citroen
- 2 theelepel biologische honing
- 1 verse gember
- 1 eetlepel sesamolie
- halve theelepel tijm
- klein beetje peper
- klein beetje cayennepeper (net hoe pittig je het wil)
Bereid dit in een aparte komt, even flink roeren en toevoegen aan je wokpan. Zie dit als een lekkere basis. Je kunt zelf heerlijk gaan variëren!
Gezonde woksaus kopen?
Geen zin? Of gewoon iets achter de hand houden als reserve? Er zijn gelukkig steeds meer gezonde woksauzen te koop. Gek genoeg zijn die nog maar zelden van soja, maar steeds vaker van kokos, een veel gezonder ingrediënt dan de inmiddels overbewerkte soja waar sojasaus van wordt gemaakt.
Coconut Secret is ons favoriete merk van (wok)sauzen die gebaseerd zijn op kokos. En weet je, nog biologisch ook!!!
De volgende sauzen zijn beschikbaar:
- Biologische knoflooksaus
- Biologische Coconut Aminos
- Biologische Teriyaki saus
- Biologische kokosnectar (deze is natuurlijk ontzettend off-topic, maar vervang dan ook meteen maar je agavesiroop of stroop eens voor deze, heerlijk over pannenkoeken, in desserts, of als zoetmaker in bijvoorbeeld havermout).
Een overzicht van alle sauzen kan ook, klik dan op Coconut Secret sauzen assortiment.
Wakil says
In de ingrediëntenlijst voor woksaus wordt 1 gember genoemd, nu ken ik gember geconfijt die niet bedoelt wordt en ik ken gemberwortel, die ik mij kan voorstellen per centimeters en dan is het nog afhankelijk van dikte maar dat terzijde, wat is 1 gember?
W.
Kim says
Hoeveel Tamari??
Marcel says
Zonder suiker? Huh? Je doet er honing in!