Zuurkoolsoep recept volgens Paleo dieet

Jammer dat we afscheid moeten nemen van de zomer, maar de herfst is ook een mooi seizoen. Heerlijk al die bladeren in verschillende kleuren die overal naar beneden vallen. En dat is te zien op de foto van het zuurkoolsoep recept; de blaadjes op de achtergrond heb ik van de zoldervloer geraapt nadat ik het dakraam per ongeluk op een kier had laten staan.

Andere gerechten

Met het wisselen van de seizoenen veranderen ook de gerechten die ik maak. Ik ben gek op zuurkool en na een hele zomer dit niet gegeten te hebben moest en zou ik nu iets met zuurkool eten. Alleen had ik geen zin in een standaard zuurkoolschotel met aardappels en worst.

Zijn aardappels wel of niet Paleo?

Over aardappels wordt de laatste tijd regelmatig geschreven door voedingsdeskundigen en foodbloggers: horen ze nu wel of niet in een Paleo lifestyle thuis? Aardappels komen uit de nachtschadefamilie en behoren daarom (samen met onder andere de tomaat, paprika, aubergine en pepers) strikt genomen niet tot een Paleo-Lifestyle.

Nachtschades bevatten bepaalde stoffen die voor ons schadelijk kunnen zijn. Deze stoffen kunnen soms door bijvoorbeeld verhitting worden beïnvloed en daardoor onschadelijk worden. Daarom wordt voor tomaat, paprika, aubergine en peper vaak een uitzondering gemaakt en worden deze door sommige mensen wel gebruikt bij een Paleo-Lifestyle. Maar waarom de aardappel dan niet?

Aardappels en Paleo?Koolhydraten

Zelf vind ik dat de aardappel te veel koolhydraten bevat. Het lichaam slaat koolhydraten in de vorm van glycogeen op in spieren en in de lever. Zodra deze opslag vol is worden de koolhydraten omgezet in vet. Door sporten en bewegen kan je deze glycogeen voorraden weer aanspreken en dus leeg maken.

Het merendeel van de Nederlanders heeft een relatief inactieve levensstijl en eet veel (snelle) koolhydraten. De glycogeenvoorraden zitten dus vaak vol of bijna vol waardoor het lichaam het overschot aan koolhydraten ergens anders moet opslaan: en dat gebeurt in de vorm van vet op de welbekende plekken zoals de lovehandles, zwembandjes en andere favoriete plekken zoals billen en dijen.

Denk bij het gebruik van koolhydraten ook om de bloedsuikerspiegel. Een gelijkmatige bloedsuikerspiegel bereik je door zo min mogelijk koolhydraten te eten. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan een goede gezondheid. Daarom eet ik liever meer vetten en eiwitten en minder koolhydraten.

Nu wil ik je helemaal niet bang maken voor aardappels; eet ze gerust eens als je niet de wens hebt om af te vallen en een redelijk actief leven hebt. Nu je voldoende hebt gelezen over koolhydraten kan je zelf een verstandige keuze maken.

 

zuurkoolsoep recept

Zuurkoolsoep recept

Om een lang verhaal kort te houden: wat voor gerecht moet ik nu met zuurkool maken zonder aardappels? Het is dus een zuurkoolsoep recept geworden.

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 300 gram biologische spekblokjes of reepjes
  • 2 uien
  • 1 pakje zuurkool (500 gram)
  • 1 appel
  • 2 theelepels fijn zeezout
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 theelepels kerriepoeder

Bereiding:

  1. Bak de spekblokjes krokant en haal ze met een schuimspaan uit het vet (bewaar ze even op een schoteltje).
  2. Snijd de uien in blokjes en fruit deze een paar minuten aan in het vet van de spekblokjes.
  3. Was de appel goed, snijd in stukjes en voeg deze samen met de zuurkool toe. Bak 2 minuten mee.
  4. Voeg 1 liter water toe en kook 25 minuten.
  5. Voeg zeezout, peper naar smaak en kerrie toe en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Als het zuurkoolsoep recept wat te dik is naar je zin, voeg dan nog ongeveer 250 ml water toe.
  6. Roer de spekjes door de soep.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.