Vegan lijnzaadcrackers

Vegan omega-3 crackers

Ik noem deze crackers “omega-3 crackers” omdat ze van lijnzaad en chiazaad gemaakt zijn. Deze zaden zijn beide een uitstekende bron van omega-3 vetzuur, namelijk Alfa-linoleenzuur (ALA).

Deze crackers zijn lekker met witte bonen spread, pesto, vegan “tonijnsalade” en eigenlijk met alles.

Ik vind het persoonlijk lekker om gemalen Provençaalse kruiden toe te voegen aan het beslag. Maar meestal maak ik ze toch neutraal, omdat niet iedereen van kruiden houdt.

Deze lijnzaad crackers hebben een vrij lange houdbaarheid – ongeveer 2 weken. Wikkel ze in bakpapier en bewaar in de broodtrommel.

Lijnzaadcrackers ingrediënten (voor +/- 20-24 crackers)

  • 1 maatbeker lijnzaad (175 g)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad of wit sesamzaad
  • Zout, peper en kruiden naar smaak (gemalen Provençaalse kruiden, gemalen knoflook, gemalen chili, gemalen koriander, enz.)
  • Een maatbeker water (225 ml)

Bereiding lijnzaadcrackers

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng droge ingrediënten door elkaar. Giet het water hier overheen en roer goed.
  3. Laat staan totdat het water volledig is opgenomen (ongeveer 30 minuten).
  4. Spreid de lijnzaadmassa uit op de bodem van een platte rechthoekige ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Maak het oppervlakte goed glad. Snijd met een mes rechthoeken ter grootte van de crackers (dit gaat moeilijker als de crackers gebakken zijn, omdat ze onder het mes verkruimelen).
  5. Bak gedurende een uur in een voorverwarmde oven.

Trouwens, als je een voedseldroger hebt, dan kun je deze crackers ook daarin maken. Zet de voedseldroger op 54 graden aan en laat de crackers ongeveer 8 uur garen.

  1. Laat de crackers afkoelen. Ga voorzichtig met een mes langs de snijlijnen en scheid de crackers van elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.