Vegan glutenvrije borrelplank | een overheerlijke traktatie

Doe eens gek: serveer een overheerlijke vegan glutenvrije borrelplank!

Er zijn helaas nogal wat misverstanden over ‘gezonde’ borrelplanken. Zo zouden ze niet lekker zijn, niet veelzijdig, niet kleurrijk, niet afwisselend, en natuurlijk heb je na een uitgebreide vegan glutenvrije borrelplank de rest van de dag honger als een paard.

Dat. Is. Allemaal. Niet. Waar.

Vegan glutenvrije borrelplank: af van het geitenwollensokken imago

Het imago van uitermate saaie en smakeloze vegan borrel ligt gelukkig al weer ver achter ons. Sterker nog: vegan borrelen (inclusief alcoholvrije cocktails) is hartstikke hip! Maar als jij nog niet zo thuis bent in het creëren van een oogverblindende en tongstrelende vegan borrelplank met een enorm WOW-effect, probeer dan eens wat van onderstaande receptjes uit. Ze zijn:

  • grotendeels vegan maar in elk geval vegetarisch
  • glutenvrij
  • veelzijdig
  • smaakvol
  • lekker
  • en goedkoop

Hoe breng je kleur en variatie aan op je vegan glutenvrije borrelplank?

Denk in voedingsgroepen. Zelf doe ik het zo:

  • Gevarieerde salades en dips in schaaltjes (recepten vind je hieronder)
  • 1 of 2 frisse salades (1 recept vind je hieronder)
  • Noten (lekker voor de bite, zoals walnoten, cashewnoten en rauwe amandelen)
  • Rauwkost en groente, heerlijk om mee te dippen. Denk aan komkommerstaafjes, wortel, radijs, paprika, maar ook aan witlofblaadjes en bleekselderij. Het leuke van dit soort groente is de enorme variatie aan kleur. Zo maakte ik voor deze plank een schaaltje groente op kleur (witlofblaadjes, bleekselderij en groene paprika)
  • Gedroogde zuidvruchten zoals dadels en abrikozen
  • Druiven
  • Olijven
  • Eventueel: glutenvrije crackers of stengels

Hieronder vind je enkele heerlijke recepten waar je oneindig mee kan variëren.

Humus recept, traditioneel of met een twist (vegan)

Humus mag op een vegan borrelplank absoluut niet ontbreken. Het is een dip op basis van kikkererwten en sesamzaadjes. Knettergezond en superlekker. Je kan eindeloos experimenteren met toevoegingen om humus aan te passen naar je persoonlijke smaak.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

  1. Ik durf het bijna niet te zeggen: voeg alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en zet de blender aan tot de gewenste dikte.
  2. Garneer indien gewenst voor de leuk met wat losse kikkererwten, wat blaadjes peterselie en een scheutje olijfolie.

Baba Ganoush

Baba Ganoush is vooral bekend uit de Libanese en Syrische keuken. Het is een salade van aubergines, die in het traditioneel recept boven houtskool worden geroosterd.

de manier van roosteren of grillen bepaalt het succes van je gerecht

De smaaksensatie van jouw Baba Ganoush valt of staat met hoe jij de aubergine roostert of grilt. In dit recept krijg je een makkelijke variant, want je oven doet het werk. Als je van plan bent een hele borrelplank te maken, dan zijn de voorbereidende ovenwerkzaamheden slim om mee te starten.

In mijn recept rooster in de knoflook mee in de oven en voeg ik gerookt paprikapoeder toe. Ik vind dat een verrukkelijke, rokerige, smaaksensatie geven. Hou je niet van rokerige smaak, laat dan het gerookt paprikapoeder weg en rooster de knoflook niet maar verwerk hem rauw.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snij de aubergine over de lengte doormidden en maak flinke krassen in het vruchtvlees
  3. Schenk wat olijfolie over de aubergine en leg ze -met de buitenzijde onder- op een bakplaat
  4. Na driekwartier is het vruchtvlees van de aubergine helemaal zacht, je kan het nu heel gemakkelijk met een lepel eruit schrapen
  5. In het laatste kwartier van de oventijd kan je de knoflook ook even in de oven meeroosteren. Je zal proeven wat een fantastisch effect dit heeft op de smaak.
  6. Doe het vruchtvlees, de tahin, de knoflook, de komijn en een scheut olijfolie in de blender of keukenmachine en zet aan totdat er een grove puree ontstaat, wat grover heeft een ander mondgevoel dan fijn, en is in dit gerecht heerlijk
  7. Gebruik wat citroensap, peper en zout naar smaak en garneer met een scheutje olijfolie, wat komijn en peterselie, en wat in een droge pan geroosterde sesamzaadjes

Mediterraanse olijventapenade (vegan)

Als je geen vlees of vis gebruikt op de borrelplank, dan is het heerlijk om het mondgevoel van je salades en dips te variëren, van smeuïg en fijn tot een grover bite. Een huisgemaakte olijventapenade leent zich uitstekend voor een wat meer grove bite!

Wat heb je nodig?

  • Zo’n 20 groene olijven zonder pit
  • 1 geroosterde rode paprika (mag uit pot hoor ;-))
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 1 el kappertjes
  • olijfolie
  • peper en zeezout naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en leg er enkele apart om te garneren
  2. Snijd 3 olijven in plakjes om te garneren
  3. Snipper het teentje knoflook fijn
  4. Doe de olijven, geroosterde paprika, knoflook, geroosterde pijnboompitjes, kappertjes en een scheutje olijfolie in de keukenmachine en gebruik heel kort de puls functie. Heb je geen keukenmachine of blender, gebruik dan een groot mes om de ingrediënten grof te hakken
  5. Breng de grove tapenade op smaak met peper en zeezout en garneer met enkele geroosterde pijnboompitjes en plakjes olijven

Wilde je zelf de gegrilde paprika maken in plaats van uit een pot? Dan doe je dat als volgt:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C
  2. Halveer de paprika en verwijder de steel en zaadjes. Wrijf de schil in met olijfolie en strooi een klein beetje gemalen zeezout over de halve paprika’s
  3. Leg de halve paprika’s met de schil naar boven op een met bakpapier bedekt rooster en schuif het rooster in het midden van de oven
  4. In 15 tot 30 minuten zie je dat het vel al enigszins zwart begint te blakeren. Dat is superfijn want dan krijg je het velletje er veel gemakkelijker van af.
  5. Na een half uur haal je ze eruit en leg je ze in een schaaltje dat je afdekt met aluminiumfolie. Waarom? Ook dit doe je om het velletje er gemakkelijker af te kunnen halen, want je wil wél de smaak van geroosterde paprika, maar niet het verbrande. Nu is het een beetje inschatten, na ongeveer een half uurtje krijg je het velletje er gemakkelijker van af. Gebruik je vingers of een mesje, stevig wrijven zou op dit punt voldoende moeten zijn.

TIP: als je zelf paprika’s grilt, maak er dan méér tegelijk. Je kan ze enkele dagen bewaren en dan kan je ze in meerdere gerechtjes verwerken.

Romige knoflook kaasspread (vegetarisch)

Jaaaaaaaahaaaaaa dit is 1 van mijn persoonlijke favorieten, en altijd een groot succes op onze borrelplank. Zowel vleesvrienden als vega-vrienden smullen hiervan! Het succes zit hem in de combinatie van zachte verse kaas en drogere harde kaas, en de citroen maakt het geheel verrassend fris en licht.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram feta
  • 125 gram ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • sap van een halve citroen, plus wat geraspte citroenschil (raspen met een zester of gedroogde geraspte citroenschil gebruiken)
  • scheutje olijfolie
  • peper en zeezout naar smaak (de feta geeft zelf al een zoutige smaak, dus pas op met toevoegen van zout)
  • garnering: geraspte citroenschil en 2 sprietjes bieslook

Hoe maak je het?

  1. Doe de feta, ricotta, knoflook, citroensap en -schil in de blender en zet de blender op vol volume. De massa zie je voor je ogen romig en glad van structuur worden.
  2. Breng op smaak met peper en zeezout
  3. Stort de romige kaasspread in een schaaltje, doe er een scheutje olijfolie overheen en garneer met geraspte citroenschil, gehakte bieslook en wat zwarte peper uit de molen

Frisse Mediterraanse tomatensalade

Heerlijk natuurlijk, al die verschillende dipjes! Maar een echte, frisse salade kan op de borrelplank ook niet ontbreken. Het houdt de plank luchtig en maakt het beter verteerbaar.

Wat heb je nodig?

  • 3 grote vleestomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 1/2 geroosterde paprika (uit pot of zelf maken met het receptje hierboven)
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • enkele takjes verse peterselie
  • rode wijnazijn (hou je daar niet van, gebruik dan balsamicoazijn)
  • olijfolie
  • peper en zout uit de molen

Hoe maak je het?

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan
  2. Snij de tomaten in gelijkmatige plakken van ongeveer een halve cm dik en verdeel deze over een plat bord of platte schaal
  3. Snij de rode ui in heel dunne ringen en verdeel deze over de tomaten
  4. Snij de geroosterde paprika in kleine blokjes en verdeel deze ook over de tomaten
  5. Snij de peterselie fijn en strooi deze samen met de geroosterde pijnboompitjes over de salade
  6. Sprenkel wat rode wijnazijn en extra vierge olijfolie over de salade en breng op smaak met grof peper en zout uit de molen

Heb je zelf leuke ideeën? Schrijf ze hieronder. Of nog leuker: stuur ze vergezeld van een foto op naar info@puurenfit.nl en we plaatsen je receptje op onze website, zo inspireer je anderen met jouw favorieten!

Comments

  1. Tonny van Leeuwen says

    Ik heb de Baba Ganouch,de knoflook kaasspread en de mediterraanse olijventapanade gemaakt en WOW wat was dat lekker zeg.
    Ik ga zeker nog recepten van jou proberen.
    Dank je wel dat je het op het net wil zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.