Glutenvrij brood van boekweit zelf maken

Elke keer als ik dit glutenvrij boekweit brood maak, vraag ik me af waarom ik het eigenlijk niet veel vaker maak? Het is namelijk weinig moeite en het geeft een zeer bevredigend resultaat. Dit boekweitbrood geeft je het gevoel van verzadiging en comfort. Het is van nature glutenvrij, het is een goede bron van vezels en het past goed bij zowel hartig als zoet beleg.

Het is vrij krachtig en verzadigend, dus ik snij het liever heel dun.

Je kunt dit boekweitbrood drie dagen in de broodtrommel, afgedekt in bakpapier, bewaren.

Glutenvrij brood van boekweit ingrediënten

  • 1 kopje boekweitvlokken (100 gram)
  • ¼ kopje lijnzaad (heel of gemalen) (35 gram)
  • ¼ kopje zonnebloempitten (30 gram)
  • ¼ kopje pompoenpitten (30 gram)
  • ¼ kopje sesamzaadjes (35 gram)
  • 3 el plantaardige olie met neutrale smaak (bij voorbeeld druivenpitolie of koolzaadolie)
  • 1 el vloeibare zoetstof zoals agave of ahornsiroop
  • ½ tl zout
  • 1 kopje water op kamertemperatuur (225 ml)

Bereiding van het glutenvrij boekweit brood

  1. Doe de eerste vijf ingrediënten en het zout in een kom en roer.
  2. Voeg olie en de zoetstof naar keuze toe. Weer roeren.
  3. Voeg water toe en roer snel, want het water wordt in een oogwenk opgenomen. Je krijgt een heel dik en plakkerig deeg.
  4. Doe het deeg in een rechthoekig cakevorm van siliconen. Als alternatief kun je een bakvorm van metaal gebruiken. In dit geval raad ik aan om bakpapier te gebruiken. Druk het deeg licht aan met de achterkant van een lepel of tik met de vorm op het aanrecht. Dat zorgt ervoor dat het deeg gelijkmatig over de vorm verdeeld raakt.
  5. Zet de vorm met het deeg voor een uur weg in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius op convectie stand.
  7. Zet de vorm met het brood in de voorverwarmde oven. Zet de oven na een uur uit en laat het brood nog 15 minuten in de oven staan.
  8. Laat het brood volledig op kamertemperatuur afkoelen voordat je het snijdt en serveert.

Comments

  1. says

    Hoi Valerie,
    Lijkt mij een heerlijk recept, maar hoe reken ik de cups om in grammen van de ingrediënten? Of heb je de ingrediënten ook in grammen voor ons.
    Groet,
    Karin

    • Vegan Diet Amsterdam says

      Hoi Karin,

      Persoonlijk vind ik het vaak om alles in volume en niet in het gewicht af te meten. En zeker in dit recept. Onder “kopje” bedoel ik een maatbekertje, misschien is dit een beter woord. Zo’n standaard beker, met afmetingen in mililiters en “cups”. Weet je wat ik bedoel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.