Zelf vegan naan brood maken en humus met geroosterde paprika

Vegan naan brood maken is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Heerlijk met verse humus met geroosterde paprika!

Naan is een platbrood afkomstig uit Indië. In het traditionele naanrecept wordt zuivel gebruikt. Door die voor een veganistische yoghurt te vervangen heb je een vegan naan. In dit recept gebruik ik ook gist. Naar mijn opinie maakt gist alle verschil (als je het vergelijkt met naan zonder gist). Gist maakt deze naan-broodjes zacht en fluffy.

Dit olievrije veganistische recept voor humus met geroosterde rode paprika vereist slechts een kleine hoeveelheid ingrediënten en een korte tijd om te maken. Het is gezond, en je kunt het eten met de naan maar ook met crackers of op een sandwich. Je kunt thuis je eigen paprika’s roosteren of geroosterde paprika’s uit pot gebruiken om deze humus in een handomdraai te maken.

Naan brood maken: de ingrediënten voor vier naan broden

  • 7 g instant gist
  • ¾ maatbeker (170 ml) warm water
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 80 ml veganistische yoghurt
  • 3 maatbekers (450 g) tarwebloem
  • Een beetje neutrale olie zoals olijf-, raapzaad- of koolzaadolie

Bereiding van je vegan naan brood

  1. Doe de tarwebloem in een grote kom.
  2. Los de gist in warm water op. Voeg suiker toe.
  3. Voeg het water met opgeloste gist en suiker aan de bloem toe en roer. Voeg vervolgens yoghurt toe. Meng met jouw handen totdat een plakkerig deeg is ontstaan.
  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het 8-10 minuten met je handen.
  5. Doe het deeg terug in een schone, licht met olie ingevette kom en dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat 60-90 minuten rijzen, of tot het volume verdubbeld is. De optimale temperatuur voor het rijzen is 38-42 graden.
  6. Als het deeg eenmaal is gerezen, gebruik je een vuist om het terug te slaan om de gassen te laten ontsnappen. Keer het om op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed nog 1-2 minuten om het deeg samen te brengen tot een strakke bal.
  7. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en rol er balletjes van. Bestuif een deegroller lichtjes met bloem en rol elke bal uit tot een naan. De dikte van de naan-broodjes moet dan ongeveer 0.5 cm zijn.
  8. Verhit een grote gietijzeren koekenpan. Leg een naan daarop en laat op middelhoog vuur ongeveer 2-3 minuten aan elke kant bakken. Naan moet overal goudbruin zijn en een beetje gepoft.
  9. Bewaar de naan in een schone theedoek tot het moment van serveren.
  10. Deze naan broden kunnen een paar dagen op kamertemperatuur worden bewaard en indien nodig opnieuw worden opgewarmd. Je kunt ook een grotere batch maken en deze na het koken en afkoelen tot 2 maanden in een luchtdichte verpakking invriezen.

Zelf humus maken: de ingrediënten

  • 1 maatbeker kikkererwten, gekookt of ingeblikt, ongeveer 150 g
  • 60-75 g geroosterde rode paprika’s (je kunt het zelf thuis roosteren of kant-en-klaar in een pot kopen)
  • 1 knoflookteentje (of naar smaak), gesnipperd
  • ½ theelepel komijn, gemalen
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding van de humus met geroosterde paprika

  1. Giet de kikkererwten af. Bewaar het vocht.
  2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en verwerk ze tot humus. Vind je de consistentie veel te dik? Voeg een beetje vocht van de kikkererwten (uit blik of kookvocht) toe en verwerk opnieuw.
  3. Proef en voeg meer zout/peper/komijn toe indien nodig.
  4. Serveer met de naan brood en rauwe groente. Bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast voor maximaal 5 dagen.

Comments

  1. says

    Het brood en de recepten lijken allemaal erg geschikt voor mij als ik ze maak zonder zout! Heb namelijk sinds kort last van “nierfalen” en druk op zoek naar toch smakelijk eten met ingrediënten die ik mag eten en deze lijken mij erg geschikt. Wat Calcium en magnesium betreft moet ik eerst opvragen bij diëtiste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.