Vegan paella maken

De ingrediëntenlijst lijkt misschien wat lang voor dit gerecht, maar raak niet ontmoedigd. De eerste acht ingrediënten zijn nodig voor het maken van groentebouillon. Als je toevallig al groentebouillon hebt, dan kan je de eerste stap van het bereidingsproces overslaan.

Deze vegan paella is een heerlijke maaltijd. Het meest tijdrovende deel van dit recept is de groente in kleine blokjes snijden. De andere stappen van het bereidingsproces zijn zeer snel.

Gebruik indien mogelijk bomba-rijst (soms wordt het verkocht onder de geografische aanduiding Calasparra), het is het soort rijst dat in Spanje typisch wordt gebruikt voor paella. Eventueel kun je ook arborio rijst gebruiken (mogelijk heb je minder groentebouillon nodig als je de arborio-variant gebruikt).

Ingrediënten voor 4 porties vegan paella

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1-2 stengels bleekselderij
  • ½ rode paprika
  • 1 el olie
  • 1 l water
  • 1 tl zout
  • 150 g oesterzwammen
  • Een middelgrote zoete aardappel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine gele ui
  • ½ rode paprika
  • 1 middelgrote wortel
  • 200 g bomba rijst
  • 2 tl gedroogde zoete paprika
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1/2 tl saffraan
  • 1 grote rijpe tomaat
  • Olijfolie
  • 1-2 citroenen
  • Gehakte peterselie

Bereiding van de vegan paella

  1. Begin met het bereiden van de groentebouillon. Snijd alle groente in stukjes. Fruit in een soeppan de knoflook, ui, wortel, selderij en paprika in olie op laag tot middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Voeg zout toe, zet het vuur lager en laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Giet de bouillon door een fijne zeef en houd de bouillon warm voor het maken van de paella zometeen.
  2. Tijdens het maken van de bouillon was en schil je de zoete aardappel. Snijd deze in de lengte door. Plaats de doorgesneden zoete aardappelstukjes in een ovenschaal, besprenkel ze met olie en zout en bak ze op 180 graden totdat ze bijna gaar zijn. Dat duurt ongeveer 30-35 minuten.
  3. Maak de paddenstoelen schoon met een paddenstoelenborsteltje of met een vochtig stuk keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in de lengte door als de paddestoelen erg groot zijn. Anders kun je de paddestoelen heel laten. Leg de paddenstoelen in een ovenschaal, besprenkel ze met olie en zout en bak ze 15 minuten op 180 graden.
  4. Snijd de knoflook en ui fijn. Snij de wortel en paprika in mooie kleine blokjes. Verhit olie in een paella-pan of een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de knoflook, ui, paprika en wortel ongeveer 5 minuten.
  5. Voeg de rijst toe aan de pan en bak roerend met de groenten gedurende twee minuten. Voeg de gedroogde zoete paprika, gerookte paprika en saffraan toe. Giet de hete groentebouillon over de rijst. Roer.
  6. Snijd de tomaat doormidden en rasp het tomatenvlees over de rijst (ja, dit klinkt gek, maar doe het maar gewoon). Roer de rijst voorzichtig door.
  7. Leg de parten zoete aardappelen en paddenstoelen mooi op de rijst. Ga door met het koken van de rijst gedurende 15 minuten (doe nog geen deksel op de rijst).
  8. Draai het vuur op laag. Dek de rijstpan af met een deksel. Kook nog 5 minuten.
  9. Zet het vuur uit en laat de paella 5 minuten rusten. Garneer met partjes citroen en gehakte peterselie en serveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.