Tomatensoep met of zonder adukibonen

Soep is smaakvol een eenvoudig om te eten, zowel in de middag, avond en tussendoor. Ik maak graag een pan vol zodat vrienden en familie kunnen aanschuiven.

Een klant van Peer Voedingadvies gaf aan dol te zijn op tomatensoep. Zij vindt het echter lastig om de soep goed op smaak te brengen. Dit recept biedt uitkomst! Door onder andere adukibonen toe te voegen maak je een volle en smakelijke maaltijdsoep.

Ingrediënten Tomatensoep

  • 3 liter water
  • 6 bouillonblokjes naar keuze, ik maak gebruik van 3 biologische groenten en 3 rundvlees bouillonblokjes
  • eventueel een bouquet garni
  • 15 trostomaten
  • 3 grote rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • Scheut olijfolie extra vierge
  • tomatenpuree in een glazen potje
  • 1 grote pot zongedroogde tomaten (zonder suiker)

Extra ingrediënt Maaltijd-Tomatensoep met adukibonen

  • 500 gram adukibonen

tomatensoep-maaltijdsoep-judith-rolf

Benodigdheden bereiden tomatensoep

  • Grote pan
  • Koekenpan
  • Snijplank
  • Scherp mesje
  • Vergiet
  • Staafmixer

Een bouquet garni

Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden wat je meetrekt in de bouillon.

De kruiden bindt je samen in een bosje, of koop je kant en klaar in een katoenen zakje. Vóór het opdienen verwijder je de bouquet garni uit de pan. In dit recept is gebruik gemaakt van een klassiek bouquet garni van het merk Provence d’Antan. Het bestaat wat uit; tijm, laurier en rozemarijn.

Werkwijze Tomatensoep

Doe 3 liter water in een grote pan en voeg hier de bouillon blokjes en de bouquet gaarne aan toe. Breng de soep aan de kook. Was de tomaten en snij ze in vier stukken. Verwijder het harde plekje waar de trostomaat mee aan de plant hing. Het is niet nodig om de schil te verwijderen. Voeg de tomaten toe aan de soep.

Ontvel de uien en snij deze in halve ringen. Ontvel drie knoflookteentjes. Bak de uien en de knoflook ligt bruin in olijfolie extra vierge. Voeg na ongeveer 1 minuut de tomatenpuree toe aan de koekenpan. Het is belangrijk dat je een zure lucht ruikt. De tomatenpuree ontzuurt door het verwarmen en dit maakt je tomatensoep smakelijker.

tomatensoep-maaltijdsoep-judith-rolf

Voeg vervolgens de uien, knoflook en tomatenpuree toe aan de soep.

Laat het geheel 30 minuten zacht koken. Verwijder hierna de bouqet gani. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken in een vergiet of zeef en voeg de zongedroogde tomaten ook toe aan de soep. Zet de staafmixer op de soep en mix net zo lang totdat je een glad geheel hebt.

Garneer de soep eventueel met soepkruiden.

tomatensoep-maaltijdsoep-judith-rolf

Werkwijze Tomaten-maaltijdsoep

Laat de adukibonen een nacht weken in ruim koud water. Kook de bonen in 60 minuten gaar. Voeg de bonen toe aan de soep en maal ze fijn met een staafmixer. Bewaar wat adukibonen om ter garnering over de soep te strooien.

tomatensoep-maaltijdsoep-judith-rolf

Geniet meerdere dagen van je zelfgemaakte soep, nodig je vrienden uit, maak porties voor in de vriezer of halveer het recept.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.