Andijviestamppot

andijviestamppot-puur-fit-judth-rolf

Met runderworstjes in een kurkuma, knoflook jus

Oke, het is niet echt winter. Wat mij betreft slaan we een jaartje over. Genieten van de bolletjes die opkomen in de tuin en de eerste zonnestralen! Toch is het een goed idee om nog wel te genieten van stamppot. Stampot is makkelijk om te maken en je kunt er veel groenten in verwerken. Een goede jus zorgt ervoor dat de stampot heerlijk op smaak is. Vandaar dit recept met een jus van kurkuma en knoflook. Heerlijk van smaak en mooi van kleur door de kurkuma.

Kurkuma

Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine. Curcumine is een krachtig kruid waarvan gezegd wordt dat het ingezet kan worden tegen kanker. Het is in ieder geval gezond om regelmatig te verwerken in je eten. De meeste mensen eten het omdat het in de bekende kerrie mix zit. Kurkuma is los ook verkrijgbaar. Als je teveel gebruikt gaat je gerecht bitter smaken. Een theelepel gemalen kurkuma toevoegen is vaak een goede hoeveelheid. Verse kurkuma is nog lekkerder maar niet in elke supermarkt te koop.

Knoflook

Knoflook is gezond. Eet regelmatig knoflook, het kan je weerstand verhoogd. Ook kun je knoflook (en kurkuma) inzetten bij ontstekingsreacties. Daarnaast is knoflook een fijne smaakmaker.

Vegetarisch

Eet je liever wat minder vlees of helemaal geen vlees? De runderworstjes in dit recept zijn goed te vervangen voor geitenkaas. Of rasp wat Parmezaanse kaas over de andijviestamppot.

Benodigdheden Andijviestamppot (voor 4 personen)

  • 1 kilo kruimige biologische aardappels
  • 200 ml geitenmelk
  • 40 gram roomboter
  • 1 krop andijvie (of een zak van 500 gram voorgesneden andijvie)
  • bakje pijnboompitjes
  • biologische runderchipolataworstjes
  • verse kurkuma, stukje van 1 cm
  • 1 teen knoflook
  • Zeezout en verse peper

Bereiden Andijviestamppot

  • Schil de biologische aardappels en snijd ze in stukjes, kook ze in 15 a 20 minuten gaar in een pan mer water en wat zeezout naar smaak. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en kook ze heel even droog op het vuur.
  • Snij de andijvie als je voor de krop hebt gekozen.
  • Bak de worstjes in een braadpan in ruim roomboter. Voeg tegelijk met de roomboter een teentje knoflook en het stukje kurkuma toe (kurkuma schillen). De jus zal mooi geel van kleur worden door de kurkuma.
  • Bak de pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan.
  • Voeg de melk toe aan de aardappels.
  • Voeg de gesneden andijvie toe en stamp de stamppot. Met een staafmixer kan je het geheel wat minder grof maken dan met een stamper.
  • Voeg de jus van de worstjes toe aan de stampot en peper en zeezout naar smaak.
  • Serveer met de worstjes in stukjes gesneden en de pijnboompitjes. Het is lekker om het grootste gedeelte van de pijnboompitjes door de stamppot te roeren en daarnaast wat te bewaren voor de garnering.

Geniet, eet met aandacht en smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.