Andijvie Stamppot voor in de Herfst

Nu het weer buiten wat guurder wordt en de blaadjes van de bomen vallen is het tijd om je voeding hierop aan te passen.

In de zomer vraagt je lichaam eerder om zomers fruit en een frisse salade. Tijdens de herfst is het tijd voor stevigere maaltijden. Denk aan een goed gevulde erwten-, bonensoep of andijvie stamppot. Deze vegetarische variant met zongedroogde tomaatjes en geitenkaas is een aanrader.

Stamppot voordeel

Stampot vormt een basis voor vele recepten. Stampot is goedkoop om te maken, makkelijk mee te variëren en je kan het eventueel zo luxe maken als je wilt door extra ingrediënten toe te voegen. Koken voor twee en zo een portie over houden voor in de vriezer zorgt ervoor dat je een gezonde maaltijd op voorraad hebt.

Stamppot kan je heel makkelijk opwarmen in een oven. Een ovenschotel met stamppot verwarm je in ongeveer 15 minuten op 180 graden. Geitenkaas erboven geeft je stamppot een krokant laagje. Zonder geitenkaas is het van belang om aluminiumfolie over je ovenschaal te doen, anders droogt je stamppot uit.

Zongedroogde tomaten en geitenkaas

In de horeca wordt een stamppot ook vaak als basis gebruikt. Hierop wordt dan een mooi stukje vis of vlees gepresenteerd. Een vegetarische variant is bij mij favoriet. Hieronder vindt je het recept van stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaten en geitenkaas.

Voel je vrij om de stamppot toch te voorzien van een stukje vlees of vis. Denk hierbij aan kipfilet, kalkoenfilet of wild vlees. Wilde zalm en kabeljauw smaken heerlijk bovenop een andijvie stamppot torentje.

Herfst stamppot

Benodigdheden (voor ruim 4 personen)

  • 1 krop andijvie
  • 1 kleine zak biologische aardappels kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk en nog gezonder)
  • 1 potje zongedroogde tomaten op olie (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker, lees goed het etiket of ga naar een natuurwinkel)
  • 100 gram belegen geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en (zee)zout naar smaak

Garnering

  • cherry tomaatjes
  • avocado

Aan de slag met de andijvie stamppot

Snij de andijvie zo fijn mogelijk en was en droog de andijvie daarna goed. Andijvie zit vaak vol met zand. Meerdere malen wassen is verstandig. Schil de aardappels en kook deze in 20 minuten gaar. Snij ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukken en rasp de geitenkaas. Ontdoe de knoflookteentjes van hun schil en leg ze klaar om te persen.

Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af waarna ze gestampt kunnen worden. Gebruik hiervoor een keukenstamper. Voeg de stukjes zongedroogde tomaat, geperste knoflook en wat olie van de zongedroogde tomaatjes toe. Hierna kunnen de andijvie, geraspte geitenkaas en peper en zout toegevoegd worden. Stamp het tot een glad en mooi geheel. Zo nodig kan je nog wat olie toevoegen. Olie maakt het stampen makkelijker en de stampot krijgt hiervan een goede structuur.

Kookring, voor een mooie opmaak

Verdeel de andijvie stamppot met behulp van een kookring over de borden. Deze kookring koop je bij een kookwinkel. Garneer met partjes cherry-tomaat en stukjes avocado. Bestrooi het geheel met verse peper uit een molen.

Eet Smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.