IJstaartjes van munt en chocolade (raw & vegan)

Deze raw & vegan muntchocolade-ijstaartjes zijn gemaakt met maar een kleine hoeveelheid ahorn- of agavesiroop. Ze zitten dus niet boordevol suiker. Indien gewenst kan je deze ook vervangen door een zoetstof naar keuze. De combinatie van munt en chocolade vind ik persoonlijk heerlijk. Fris en zoet tegelijk.

Om deze muntchocolade-ijssandwiches te maken heb ik de kleine ronde siliconen vormpjes van Lékué gebruikt. Cupcakevormpjes zijn ook prima. Als je geen van beide hebt, kun je dit ijs in een rechthoekige schaal of een ijscontainer maken. Snijd het ijs in dit geval in porties als het nog volledig bevroren is.

Ingrediënten voor deze raw vegan ijstaartjes (8-10 porties)

Voor de bodemlaag

Voor de middelste laag

  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe avocado
  • 2 eetl. gesmolten geurloze kokosolie
  • 2 eetl. ahornsiroop of agavesiroop
  • 20 blaadjes verse munt
  • Sap van ¼ limoen

Voor de bovenste laag

Bereidingswijze van de ijstaart

We werken natuurlijk van beneden naar boven.

Voor de bodem:

  • Maal alle ingrediënten in een krachtige blender tot een kleverige massa.
  • Neem ongeveer een eetlepel van dit “deeg”, leg het op de bodem van een kleine ronde siliconenvorm en druk het goed plat met een lepel. Herhaal met de resterende massa. Zet de vormpjes in de koelkast terwijl je de volgende middelste laag klaarmaakt.

Middelste laag:

  • Blend alle ingrediënten in een blender tot een zeer gladde, klontvrije consistentie. Verdeel gelijkmatig over de bodemlaagjes en zet het resultaat gedurende een uur in de vriezer.

Toplaag:

  • Smelt eerst de cacaoboter. Voeg vervolgens zoetstof toe (agavesiroop of ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze) en meng goed. Blijf de cacaoboter met een lepel rondkloppen en voeg geleidelijk cacaopoeder toe. Je moet snel genoeg handelen zodat de chocolade geen tijd krijgt om uit te harden. Voeg cacaonibs toe (indien je die gebruikt) en roer opnieuw.
  • Giet de chocolade over de groene laag van elke ijstaartje. Gebruik ongeveer één eetlepel chocolade per ijstaartje. Als alternatief kun je de ijstaart volledig bedekken met chocolade. Haal ze hiervoor uit de vormpjes en dompel ze in de warme chocolademassa (werk dan snel, want de chocolade hardt zeer snel uit). Laat de ijstaart afkoelen op een vel bakkenpapier.

Voor het uitserveren:

  • Leg de afgewerkte ijstaartjes voor minimaal zes uur in de vriezer, bij voorkeur een hele nacht.
  • Haal de ijstaartjes tien minuten voor het serveren uit de vriezer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.