Vegan Chocolade lava cake

Wie kent het niet, de chocolade lava cake of molten chocolate lava cake, ook bekend als volcano cake? Het is ultiem genieten, en zeker op een koude winterse dag.

Mijn recept is helemaal vegan en is eigenlijk eenvoudiger uitvoerbaar dan het originele recept waarbij je boter moet smelten, en eigeel en eiwit apart moet kloppen.

Deze lava cakes zijn de perfecte afsluiting van een etentje. De rijke, heerlijke taartjes zijn een kruising tussen een soufflé en een brownie. De gesmolten binnenkant druipt eruit wanneer het cakeje wordt opengesneden. De toevoeging van vanille-ijs is niet verplicht, maar door het ijs krijgt dit nagerecht een geheel nieuwe dimensie: het is namelijk erg bijzonder om koud en warm samen te combineren.

Het recept is heel simpel. Je moet alleen de bereiding goed timen, want je moet de lava cakes eten zodra ze klaar zijn en nog warm zijn. Maar in principe kun je de droge ingrediënten van tevoren mengen, en de natte ingrediënten van tevoren klaar zetten. Als jij en jouw gasten klaar zijn met het hoofdgerecht kan kun je de laatste stappen van het bereidingsproces zetten en de cakes in de oven doen.

Vegan chocolade lava cake ingrediënten

Ingrediënten voor 4 lava cakes

  • ½ maatbekertje wit speltmeel (55 g)
  • ¼  maatbekertje poedersuiker (50 g)
  • 2 eetlepels pure cacaopoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baksoda
  • ¼ maatbekertje plantaardige melk, bijvoorbeeld pure amandelmelk (50 ml)
  • 1 theelepel appelciderazijn (of een andere azijn met neutrale aroma)
  • ¼  maatbekertje appelmoes (50 g)
  • 80 g chocolade naar smaak (ik vind 50-60% donkere chocolade het beste in dit recept), in grove stukjes gebroken
  • (Optioneel) ½ theelepel vanille-extract
  • Vanille-ijs en verse aardbeien of frambozen om te serveren

Bereiding chocolade lava cake

  1. Maak in een kleine kom “karnemelk” door de plantaardige melk en appelciderazijn te combineren. Laat 10 minuten (of langer) rusten.
  2. Zeef boven een middelgrote kom de speeltmeel, poedersuiker, cacaopoeder, bakpoeder en baksoda en meng dit. Op dit punt kun je de ingrediënten gewoon laten staan totdat je klaar bent om jouw cakes in de oven te zetten. Dit omdat de baksoda meteen reageert met de azijn. Dus beter de droge en de natte ingrediënten nog niet mengen.
  3. Als je zover bent, verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  4. Voeg de karnemelk, appelmoes en vanille toe aan de gezeefde droge ingrediënten en meng om te combineren. Vind je het beslag een beetje klonterig? Dan kun je het even kort met een klopmixer egaliseren.
  5. Als je keramische schaaltjes gebruikt om lava-cakes te maken, vet ze in met druivenpitolie of een andere neutrale olie. Sla invetten over als je siliconenvormen gebruikt.
  6. Voeg een schep beslag toe om de bodem van het schaaltje te vullen. Doe vervolgens ¼ van de chocolade in het midden en dek af met nog een schepje beslag, waarbij je het bakschaaltje (of silicoonvormpje) niet meer dan voor ¾ vult).
  7. Maak op deze manier 4 cakes.
  8. Plaats de vormpjes op een ovenrek en bak ze 15 minuten in de oven.
  9. In principe kun je de cakes direct in de keramische schaaltjes serveren. Wil je de cakes toch liever op een bord serveren, snij dan heel voorzichtig met een mes tussen het zijvlak van het vormpje en het taartje. Paats vervolgens de serveerbord bovenop het schaaltje en draai dit ondersteboven en schuif het schaaltje er voorzichtig af.
  10. Garneer de chocolade lava cake met een laagje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs en verse aardbeien of frambozen.

recept chocolade lava cake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.